Sunday, September 4, 2011

Subuh Raya di HOSPITAL!

As-Salam

yup pada yg dah tahu...bagus! 
tp pada yg tak tahu lagi takpe ni nak gtau laa nih...hehe
tahun ni pn.isteri, en.husben & Damian drive balik ke kampung adalah pada malam raya...
sebabnyer ari Isnin (29/08/11) tu pn.isteri stil kena kerja..
so balik kerja dalam kul 8 pm kena laa siap2kan juadah utk berbuka..
pastu terus kemas2kan barang utk bawak balik ke kampung beraya...

kitorang husben n wife mmg gile excited beraya tahun ni...
nak tau sebabnyer..??
ye arr now Damian dah 1 tahun 3 bulan..
pastu yg lagi best dia dah pandai jalan & asyik membebel jer...
kitorang mmg excited nak tgk Damian pakai full-set baju melayu di pagi raya...
weeee!

tapi, tu laa orang selalu kata..
kite hanya mampu merancang dan Allah yg menentukan...
malam tu kitorang sampai kat kampun Opah pn.isteri di Kampung Kayan, Perak dalam kul 2 pagi..
sesampai je dan masuk umah, pn.isteri dah nampak mama pn.isteri yg tgh di urut dada nyer...
yg tukang urut adik pn.isteri si Tiara..

mmg lately ni since mid June aritu, mama pn.isteri tiba2 diserang penyakit yg tak tahu mana dtgnyer..
bile g check kat spital ada yg kata mama pn.isteri sakit jantung laa, paru2 problem laa dan macam2 lagi..
so mlm tu mmg nampak dah wajah mama pn.isteri yg sangatttt tak sihat...
masa tu jugak, pn.isteri dah offer dia g spital buat check-up...
tp mama kata takpe still boleh bertahan..
dipendekkan story dlm kul 3.30 pagi camtu, Tiara kejutkan pn.isteri dr tido bgtau yg mama dah tak tahan sakit kat bhgn dada...

so ape lagi, kelam kabut laa pn.isteri cekau ape yg patut..
especially handbag laa kan...
sbb dlm tu ada sume benda penting terus shoot g Hospital Manjung...

ni lagi satu hal kalau korang nak tau..
perjalanan dr kampung pn.isteri ke hospital tu mau laa ambik masa dlm sejam!
bayangkan kalau ada org kena heart attack! 
owwhh tak dapat bayang kan laa senang ckp...

pastu subuh2 camtu dan sunyi...pn.isteri berempat bwk mama g spital..
and smua nyer GEGURL hokay...!!!
sungguh berani, kan...!
en.husben tak leh nak follow sbb pn.isteri minta tolong dia handle Damian kat umah while i'm not around..
klu tak en.husben mmg nak folow sbb dia risau.. 
mana taknyer dia sendiri tahu bini dia tak tido2 since hari sebelumnye lagi pastu rehat tak cukup + dalam perut nih ada sorang lagi zuriat dia..dah tentu2 dia risau,kan...
tp takpe..
pn.isteri dan explain kat dia masa tu dan en.husben izinkan..

so sampai je kat spital terus bwk mama g emergency & buat check-up..
time tu kul 4.30 pagi camtu...
masa tu tak tau laa cmne perasaan pn.isteri nih..

TAKUT+SEDIH+NAK NANGES!
dan macam2 laaa perasaan dlm diri ni..
mana tak nyer b4 ni mama mmg takde ape sakit langsung...suddenly jadi cenggini mmg laa seriau di buatnyer..
masa tu pun asyik tengok mama nangis dan mintak tolong sbb dada dia sakit sangat smp nak bernafas pun sukar...
kalau laa pn.isteri ni doctor mmg laa tau nak buat ape..
tp nak buat cmne belajar tak pandai sgt tu yg tak jadi doctor tu..
sobsob..

so lepas buat full check-up..dan x-tray sekali...
terus doc bagitau..
"makcik, saya kena masukkan makcik ke wad ye sbb makcik punya kondisi kesihatan tengah tak stabil ni..."
" WHUTTTT?!!! 
pg ni kan raya...
(dalam hati pn.isteri berbisik cmtu) 
tapi bile mengingatkan kesihatan mama adalah yg terpenting di dunia, pn.isteri pun pujuk mama supaya dia stay je kat spital until doc kata dah leh discharge..

nak dijadikan cerita lagi, mmg 2 hari lagi nak raya, masa tu Opah pn.isteri kena warded! 
sebabnyer dia tanak makan langsung dah 2 hari..
so badan jadi lemah sangat!
  bile mama lak kena warded, ape lagi dorang nyer katil sebelah2 dah...
urghhhhhhahhhhhh!!!! sedih wehhh!!!!

ni lah Opah pn.isteri..cian kat dia kan..

so mmg betul laa subuh raya  tu gak mama kena tahan masuk wad..
dan pn.isteri+adik (Tiara) + spupu (Ayu) mmg tak tido dr malam tu sampai laa ke pagi raya...
kitorg gerak dr spital dlm kul 10am..
mama kata g laa balik mandi siap2 dulu then tghari dtg bwkkan ketupat rendang utk dia...
owhhh sungguh sedih masa tu...

 dan ni mama pn.isteri
urghhh nak nangissss....!!!!

rasanye stop kat sini arr cite pasal ni ye kengkwn...
pn.isteri nak mengarang ayat pun asyik meleleh je air hidung ni haaa...
sebak rasa di hati..hop u guys wil b understand ya...
apa yg pasti..
pn.isteri nak sangat mama sembuh dan kembali nmpk ceria as before..
mmg takleh nak tgk kdaan mama cam sekarang nih...'
:(

for all of u guys out there...
jgn lupe ye..
selagi kite mampu...buat laa yg terbaik utk mak ayah kite..
untung korang ada ayah lg...
tp pn.isteri ayah dah pulang ke rahmatullah since i wuz 13 years old...
and
now i juz hav my mama & i luv her soooooooooooooo much!
my promise, pn.isteri sebenarnye ada byk sgt perkara nak hadiah kan pada mama..
harap akan di berikan pluang dr Illahi..
wallahualam...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...