Tuesday, September 20, 2011

Ape Masalah Sebenarnyer Nih...??

As-Salam



tetiba digerakkan hati utk post entry ni.. 
sebabnyer ape yg pn.isteri perasan..
lately ni ada je yg kurang senang dengan kehidupan pn.isteri & en.husben sekeluarga...
kadang2 felik dengan manusia sekalian alam ni kan, 
Allah dah bg kehidupan dorang lebih senang berbanding orang lain so ape lagi masalahnyer..
or maybe sbb nyer dorang2 ni takde sifat nak sentiasa bersyukur kot tu yg stil sibuk dengan kehidupan orang lain...
wallahualam...
pn.isteri senang je, 
"tepuk dada tanyer selera..."

btw, nak habaq mai awal2 kay..
kite ni kalau boleh jgn cepat nak bg penilaian pada seseorg...
kalau kite tengok sesorang ni hidup dengan senang lenang skang, penah tak kite tanyer, dorang dulu ni macam mana..? 
mmg dilahirkan dr keluarga anak org kaya ke..? 
ke sbb belajar tinggi smp bole kerja bergaji besar..?
 or dah mmg rezeki dorang dapat idup senang lenang..?
so sendiri mau hengat,
 masing2 ada bahagian memasing beb!

so jgn nak busy body sbb
 "ko tahu diri ko sendiri" 
(wahh kasar skit ayat ye..maap laa ye)..



for us,
 honestly nak bgtau..
kitorang (pn.isteri + en.husben )
 mmg bukan dilahirkan sbg anak orang kaya,
 juga bukan orang yg bkerja yg boleh dapat gaji besar,
dan belajar pun bukan tinggi...
TAPI
 kitorg tahu ape yg kitorg dan family kitorg nak..
dan ape yg kitorg nak ke atau ape yg kitorg ada skang ni ke...
rasanyer org2 luar tak perlu la nak nyibok2 kan..
sbb kitorg tak mintak pun tolong org lain..
ape lagi guna duit 'ko'

life kitorg skang bukan nye kitorang dapat senang lenang je..
orang tak penah tahu ape susah payah kitorg berdua..
yg org nampak hasilnyer saje..
so takyah nak cakap banyak..

ayat yg sedikit keras ye..
Allah dah bg kite bahagian memasing..
kubur pun asing2..
so
nak lebih,usaha lebih laa..
jgn ckp kite baik atau tunjuk kat org je yg kite ni baik..
tapi dok sibuk ambik tau hal org lain..
ape hal..??
ape2 pun smua bermula dari hati..
sekian..

pssst : menci taw post2 camni sebenarnyer..tp memandangkan dah beberapa kali dah ada yg mencari fahasal, so suke hati laa klu nak luahkan kat sini kan..ni kan velog shaye..so jgn nak mnyibok lagi ye..lalalalala 

4 comments:

Kamariah Awang said...

Begitulah resam dunia... Orang yang biasa kena, akan taulah macamana rasanya... Salam ziarah.

AIRY's family said...

betul tu..!

kadang2 betul laa org kata tak guna belajar tinggi2 tapi setupa mcm takde 'otak'..nmpk sgt kureng bijak nye...

btw,mekaseh ye kerna sudi singgah ke blog sy yg tak seberapa ni..

Bitt (double IS) said...

owh kesian uols..tabah yer...sememangnya syaitan merata2...semoga kita semua di lindungi dengan org yg baca pakai hati lupa mana letaknya akal...

AIRY's family said...

hahaha ayat 'syaitan merata2 tu mmg best'..tu laa kan..yg tak best nyer Allah dah jadikan kite ni manusia tp manusia sendiri nak bersikap cam syaitan..so kasian...huhu

btw,thnx for ur sepot darl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...